PILGRIMSFALK

PILGRIMSFALK

Falco peregrinus - ”Falco" betyder skära och syftar på näbbens form medan "peregrinus" betyder vandrare eller främling.

Hallands landskapsfågel

_DSC6442-Redigera-Redigera
_DSC0557-Redigera

Pilgrimsfalken är själva sinnebilden av lyckosamt naturvårdsarbete och jag vill rikta ett stort tack till alla som år efter år arbetat med att skydda falkarnas häckplatser och ideellt arbetat med ringmärkning, uppfödning och utplacering av ungar. Jag skänker er en tanke och ett tack varje gång jag ser en ”pille” och det är faktiskt ganska ofta nuförtiden. I området kring Morup uppehåller sig falkar året om och på strandängen nedanför huset är det ofta ett skådespel när falken jagar änder eller vadare. Pilgrimsfalken är Hallands landskapsfågel, och åtminstone hemma hos oss är den det perfekta valet.


Epitetet som pilgrimsfalken har är ”världens snabbaste djur” men  låt oss gå till botten med det en gång för alla:

Vilken art som skall få denna utmärkelse är helt beroende på vilka regler man sätter upp. Falkarna kommer upp i absolut hisnande 300 km/h och det slår ingen annan. Men falken uppnår denna hastighet när den störtdyker och tar hjälp av gravitationen. Om man istället studerar hastigheten hos djur som springer, simmar eller flyger med muskelkraft delas utmärkelsen världens snabbaste djur mellan geparden och tornseglaren. Båda arterna kan då komma upp i hastigheter kring 120 km/h. Då var väl saken avgjord, eller?  Inte direkt, precis som i friidrott kan man tävla i många olika grenar.


En annan disciplin skulle kunna vara världens snabbaste varelse i förhållande till sin storlek. Här mäter man hastigheten i ”bodylengths per second” (blps). Geparden kommer up i ynka 16 blps, En pilgrimsfalk under dykning i ca 200 blps. Men hatten av, världens snabbaste ryggradsdjur (vi räknar bort en del loppor och liknande) är faktiskt Annas kolibri, som under sin parningsflykt kommer upp i hela 390 blps.


Men nu är det inte bara sprintgrenarna som räknas. Hur står det till med världens snabbaste långdistansare?  Inom detta område finns det två grenar. Vi börjar med snabbaste flyttfågeln. Här har man mycket data via ringmärkning. Vinnare är dubbelbeckasinen. Den flyger upp emot 700 mil och kommer upp i 97 km/h. Här skall man komma ihåg att beckasinen tar hjälp av vinden. Den andra grenen är då planflykt under vindstilla förhållanden. Här vinner ejdern med 80 km/h.

Annas kolibri

Världens snabbaste fågel i klassen

BLPS - Body Lengths per Second