Lower Rio Grande Valley

Inkaduva (Inca Dove)

LOWER RIO GRANDE VALLEY


 Rio Grande är gränsfloden mellan USA och Mexico och Lower Rio Grande Valley (LRGV) är området kring flodens utlopp i Mexikanska golfen. Idag är LRGV kanske tragiskt nog mest känt för illegal invandring, drogtrafik och Trumps omtalade mur, men inte för mig!

Ända sedan jag första gången åkte till USA 1980, och då inhandlade en bok över USA's fåglar har Lower Rio Grande Valley funnits på min Bucket-List (men det hette nog inte Bucket-List 1980). I boken hittade man en rad riktigt exostiska och speciella arter, och vid många av dem stod det något i stil med: "Resident in Lower Rio Grande Valley". I dagens amerikanska fågelböcker ägnas ofta hela sidor åt de arter som finns endast i södra delarna av Texas, samt åt alla de arter som tillfälligt kan gästa detta område från Mexico. Detta i kombination med att en stor del av fåglarna som flyttar från östra och norra USA letar sig denna väg på sin färd mot sydamerika gör området högintressant.


Om man skall besöka LRGV rekommenderas vintern, med start från november. Då är temperaturen behaglig, orkansäsongen över och fåglarna fler och aktiva. Jag hade dock tillfället i slutet av augusti 2019 och det var varmt och fuktigt som bara den, men det var värt varenda svettdroppe. Biotoperna är många och varierande. Mangroveträsk, dammar och floder lockar tillsig de flesta arterna, men även extremt torra områden och odlingslanskapet (bomullsplantage och sockerrörsodlingar) är givande att besöka.
I öster ligger Mexikanska golfen. Här finns helt fantastiska South Pader Island som med oändliga sandstränder och spännande "mudflats" är perfekta för övervintrande och rastande vadare.


Här kommer en del av fotona  från resan. För den kompletta listan av sedda arter, klicka på:

 

Grönskrika (Green Jay)


Områdes riktiga karaktärsart. Tidigare en ras av sydamerikas Inkaskrika, men idag ansedd som egen art. Högljudd och relativt social (som många skrikor). Våra Lavskrikor gillar ju falukorv men nu verkade just falukorven vara slut i Texas, så lite nötter gjorde jobbet lika bra. En fantastisk fågel som trots sin färglada fjäderdräkt är svår att se i lövverket. 

Kolibrier

Yukatánsmaragd (Buff-bellied Hummingbird)

Sommartid är denna smaragd i princip den enda "hummer" som finns i området. Vintertid kommer några arter till från USA (främst östkustens Rubinkollibri) och även relativt vanligt med vinterbesök av Mexikanska arter.
Jag kan bara inte sluta att fascineras av kolibrier!

Rubinkolibri (hona)

(Ruby-troathed hummingbird)


Hackspettar
I området finns i princip två hackspettarter. Den gulpannade- och den bandryggiga hackspettten. Båda är lätta att få se även om det var relativt ovanligt att någon av dom poserade som den gulpannade gör här!

Gulpannad hackspett (Gold-fronted Woodpecker)

Bandryggig hackspett

(Ladder-backed Woodpecker)

Skönheten och odjuret

Det är inte alla fåglar som har utsseende med sig...här är tre som snarare får en att tänka på Jurrasic Park...
Mexikansk båtstjärt (Great-tailed Grackle)

Nordlig chachalaca (Plain chachalaca)

Strimmnäbbad ani (Grovve-billed Ani)

Rovfåglar

Det var relativt dåligt med rovisar. De jag såg var dock nya för de allra flesta. Vid flera lokaler jagade Kaktusvråk, en skönhet som allt som oftast finns med i amerikanska filmer...vet inte varför, men dom har väl ett antal tama i Hollywood som figurerar i rollistan i många produktioner. En specialitet för området var Gråvråk, en Buteo som uppträdde mer som våra hökar och jagade i tät vegitation.
Vi såg en juvenil Mississippiglada, en rödstjärtad vråk samt sex Svalstjärtsglador på sydsträck. Den rovfågel jag verkligen ville se var Aplomadofalk. Jag ägnade en stor del av en dag att försöka se den mytomspunna fågeln...men nej! Så kan det vara ....


...sen glömmer jag inte Nordlig Tofskarakara i första taget. En riktigt speciell rovfågel.
som tyvärr minskar inom stora delar av sitt utbredningsområde pga olovlig jakt..


Fiskgjusar jagade över South Padre Island och det är facinerande att man stöter på denna fågel nästan var man än är i världen. Som sörmlänning kan man le lite åt faktumet att den är vår landskapsfågel. Efter att ha rest runt en del kan man ifrågasätta valet då den finns i alla världsdelar (utom på Nordpolen, Sydpolen och Nya Zeeland)!

Nordlig tofskarakara (Creasted Caracara)

Kaktusvråk (Harris's Hawk)

Mississippiglada (Mississippi Kite)

Hägrarna
Det finns massor att skriva om områdets alla hägerarter...jag kanske fyller på med text här en mörk vinterdag!
Här kommer dock bilder på en rad oemotstådliga snyggingar :-)


Rosthäger (Reddish Egret, White Morph)

Rosthäger (Reddish Egret)

Rosthäger (Reddish Egret)

Trefärgad häger (Tricolored heron)

Snöhäger (Snowy Egret)

Grönryggig häger (Green heron)

Vadare
De flesta vadare är fotograferades på South Padre Island. Som all fotografering på dessa breddgrader har man några timmar på sig efter soluppgången för att få riktigt bra ljus, sedan är det kört i nästan 8 timmar, tills dess att solen igen står på vettig höjd.
Jag fick en grym gryning på ön, Helt vindstilla, vilket troligtvis är en raritet bara det:

Sanlöpare (Sandeling)

Flöjtstrandpipare (Piping Plover)


En riktig amerikan. Fåglarna häckar längs nordliga atlantkusten och kring de stora sjöarna. De övervintrar främst i Texas, längs Mexikanska golfen. Arten är starkt hotad och man uppskattar det totala beståndet till ca 6500 fåglar! Myndigheterna har satsat hårt på insatser för att skydda såväl häcklokaler som övervintringsplatserna och bestånde verkar öka så sakta. Jag håller tummarna för att det inte är för sent.


Om man nu försöker skydda övervintringslokalerna kan man undra varför det är tillåtet att köra bil på stränderna på South Padre Island? Jag hade 5 fåglar under dagen, men betydligt fler Jeepar :-(


Dom här två fåglarna var inte kompisar. De var inblandade i en häftig fight. Det borde man inte göra om man är utrotningshotad, kan man tycka :-)Mindre beckasinsnäppa (Short-billed Dowitcher)

Willet

Mindre gulbena (Lesser Yellowleg)

Fläckdrillsnäppa (Spotted Sandpiper)

Svartbent strandpipare (Snowy Plover)

Större gulbena (Greater Yellowleg)

Tärnor & måsar
South Padre Island var ett eldorado för främst tärnor. Samtidigt längs stranden norr om Convention Center uppehöll sig: Fisktärna, Skräntärna, Kungstärna, Svarttärna, Amerikansk småtärna, Sandtärna och Saxnäbb. Bland måsarna var det "bara" Sotvingade och Ringnäbbade.

Kungstärna (Royal Tern)

Skräntärna (Caspian Tern)

Amerikansk småtärna (Least Tern)

Sotvingad mås (Laughing Gull)

Tyranner

Tropikkungstyrann eller Mexikansk Kungstyrann
(Tropical or Couch's Kingbird)

Östlig kungstyrann (Eastern Kingbird)

Saxstjärtstyrann (Scissor-tailed Flycatcher)

Större Kiskadi (Great Kiskadee)

Duvor
Kanske inte den mest spännande fågelgruppen, men området har några specialiteter

Vitvingad duva (White-winged Dove)

Ljuspannad duva (White-tipped Dove)

..och här kommer lite till
Några bilder som inte passade in ovan

Svartbukig visseland (Black-bellied Whistlingduck)

Eastern Screetch-Owl (Mc Call's)

Paraque nattskärra (Paraque)

Dvärgdopping (Least Grebe)

Vit ibis (White Ibis)

Olivsparv (Olive Sparrow)

Altamiratrupial (Altamira Oriole)

Gulbröstad ikteria (Yellow-breasted Chat)

Bågnäbbad härmtrast (Curve-billed Trasher)

Långnäbbad härmtrast (Long-billed Trasher)