Squaw Creek

Squaw Creek

Missouri, USA

 

Squaw Creek (numera Loess Bluffs), en plats ute på den forna prärien och en mycket viktig övervintringslokal för främst snögäss. Våtmarken ligger strax utanför Mound City, en lite ort med ca 900 innevånare. Skylten som välkomnar vittnar om att stadens storhetstid troligtvis passerat.

 

Många vintrar vistas här ca 500.000 gäss (just det en halv miljon!!) kring denna relativt lilla våtmark. Denna mängd med gäss drar självfallet även till sig predatorer. Området hyser ett antal prärievargar och framförallt så övervintrar här stora mängder vithövdade havsörnar. Mängden örnar brukar vara som störst i december, och vissa år finns där då upp emot 300 örnar.

Det var med detta skådespel för ögonen jag lastade in mitt bagage i hyrbilen i Kansas City och styrde norrut mot Squaw Creek.

”Mid-West” drabbades denna helg, och efterföljande vecka, av den svårast kyla i modern tid. Temperaturen droppade i vissa områden mot -30C och vinden piskade stadigt med 10-15 m/s. Svalt!

Jag hade förvisso packat dunjacka och underställ, men detta var något utöver vad även en någorlunda vädertålig nordbo trivdes i.

 

Jag åkte ner till Squaw Creek i gryningen och sjön var (självfallet) frusen. Det fanns en liten öppen vattenspegel och där trängdes ett hundratal tundrasvanar, men inte en enda snögås. Prärievargen stod och tittade ut mot svanarna som retligt låg i vattnet utan räckhåll för vargen. När hon ylade kunde ja höra:

 

” I, I wish you could swim

Like the dolphins

Like dolphins can swim” :-)

Tundrasvan (Cygnus columbianus columbianus) kallas ofta den noramerikanska underarten till Mindre Sångsvan

 

Gässen hade dragit söderut, och med dem de flesta örnarna. Under förmiddagen räknade jag dock till ca 30 vithövdade som satt och urrade i träden kring sjön. Det blev inga direkt prisvinnande foton den dagen, men tack vare vädret en unik upplevelse.

Vithövdad havsörn. Jag blir inte riktigt klok på ålderbestämningen, men denna örn är nog 3.5 år gammal

På väg hem i skymningen flög en rödstjärtad vråk upp ur diket någon kilometer från sjön. Jag sakta in och i diket låg en nyligen påkörd vitsvanshjort. Sagt och Hjort! Jag stannade bilen, hoppades att ingen skulle se mig, och släpade ut det döda djuret på åkern och kände mig rätt nöjd med min insats.

 

Efter att ha sovit i det dragiga motellet och på nytt körde ner mot Squaw Creek på morgonen var jag förväntansfull. Yes! Fem örnar uppehöll sig runt den döda hjorten. De flög upp när jag saktade in bilen, men efter en stund kom dom tillbaka och jag fick chansen att på nära håll studera och framförallt hinna få iväg några bilder innan jag inte vågade stå parkerade i vägrenen längre. Lastbilar och pick-uper dånade förbi min backspegel och jag var definitivt en trafikfara. Det känndes tråkigt att inte kunna stanna kvar längre, men det blev några minuter på morgonen och faktiskt även några minuters stopp innan mörkret föll.

Vithövdad havsörn. En del matar småfåglar utanför köksfönstret, den här dagen blev det lite annan fågelmatning.

En bjässe!! Denna dam, som troligtvis är en 4K fågel(?) var betydligt kraftigare än alla andra örnar i området.

Det fanns självfallet en del andra arter på plats. Trädsparvar och Sångsparvar letade oupphörligt efter föda längs vägkanterna och ängstrupialerna drog runt i små flockar. Deras gula bröst verkade malplacerat i kyla och verkade höra tropiska breddgrader till. Men dom utgjorde ett härligt inslag i landskapet.

Nu vet jag var Squaw Creek ligger och jag kan lova att jag återvänder dit, men då skall det nog vara minst fyrtio grader varmare tack.

Ängstrupial

Sångsparv

Tundrasparv

Rödstjärtad vråk

..och ut ur stupröret kom en....Carolinagärdsmyg

Nordamerikansk opossum

Eastern Bluebird - Östsialia