SHANGHAI

SHANGHAI

 

Det har blivit en hel del tid i Kina på senaste tiden. Inte så konstigt då min fru jobbar i Shanghai i två år och jag försöker få till så mycket tid där jag bara kan. Om man vill fågelskåda och fotografera kan man välja många platser, men att välja en av världens allra största städer till spelplan kanske inte är bästa strategi, eller…?

Shanghai har ca 25 miljoner innevånare och är man mitt inne i stan är det snudd på tio mil och flera timmars bilfärd innan man ser någon form av landsbygd. Så om man inte skall ut på långresoa från staden får man i stället koncentrera sig på stadens parker och så självfallet Cape Nanhui! Och det är inte så illa. Om du skall på exempelvis jobbresa till Shanghai kommer här lite tips på var du kan spendera fritiden istället för att fotografera Shanghai Tower, kapsylöppnaren och Pearl Tower.

 

Century Park

Den kanske enklaste parken att nå. Man tar Metro till station Century Park, betalar några tior och kan sedan spendera timmar med att leta igenom de olika biotoperna som parken bjuder. Innan man går in i parken är det dock läge att spana av ån man går över strax innan ingången. Här fiskar ofta en stor mängd hägrar och kungsfiskaren pilar ofta fram över vattnet. Väl inne i parken möts man av en liten vik, med ett vassbestånd. Redan här kan man bli överraskad. Vid mitt första besök stötte jag här på både rosenpapegojnäbbar och taigablåstjärt. Parken är stor och bjuder på både små sjöar, öppna ytor och skogspartier av olika slag. På nätet kan man hitta imponerande artlistor, så har man begränsat med tid, men vill få en smak av Asiens fågelfauna är Century Park en god start. Nu i vinter har jag bland annat sett en hel del trastar eller vad sägs om bruntrast, gråryggig trast, amurtrast, guldtrast och kinesisk koltrast i samma buskage.

 

Shanghai Botanical Garden

Här är miljön ganska lik Century Park, men lugnare. Man slipper trängas med allt för många parkbesökare, speciellt om besöket är en helg, då Century Park är överfull med folk. Det är en stor park med många spännande biotoper. Speciellt uppskattade jag de små vattendragen, där det bland annat fanns kungsfiskare och bacchushäger.

Jag har ännu inte varit i denna park (eller några andra) på våren eller försommaren. Jag kommer uppdatera hemsidan vartefter. Det skall bli spännande) Botanical Garden kan man tyvärr inte nå med Metron, utan man får ta buss eller taxi sista biten.

 

 

Shanghai Zoo

Även denna park är lätt att nå med Metron. Parken är stor och det finns härliga öppna ytor, buskage och vattendrag. Här är det dock varning för flera saker. Till en början andra personer. Parken kan vara proppfull om man väljer fel tidpunkt. Det andra problemet är musiken…. det spelas klassisk musik på hög volym, ur spruckna hötalare i hela parken. Sist med inte minst är inte djurhållningen den man skulle önska, men det gäller väl många zoologiska parker :-(

Om man nu tar sig förbi dessa ”hinder” är parken ett bra tillhåll, även för vilda fåglar. Här finns bland annat en rad dammar där det hålls ”parkänder”. Vintertid fylls dock dessa på även med övervintrande vilda dito. Den största behållningen är mandarinänderna. Oavsett om de är residenta i parken eller vilda är de underbara att se på och det går bara inte att låta bli att fotografera.

 

Binjiang Forest Park

Min favorit så här långt. En underbar park med massor av spännade områden och fåglar. Parken ligger vid Huangpu flodens mynning och nu i vinter är det den park som varit artrikast. Stora mängder trastar, större turturduvor, starar såsom gråstare, kinesisk myna, svarthalsad stare och sidenstare. Som i övriga parker är taigablästjärtar och svartryggiga rödstjärtar relativt vanliga men man hittar även en hel del sångare, främst taiga- och brunsångare. Binjiang nås enklast med bil.

 

Gongqing Forest Park

Även denna park ligger läng Huangpu floden. Den påminner en hel del om Binjiang men för oss fotografer har den en stor fördel. Här finns en fågelmatning och lokala fotografer ser till att blåskator, bulbyler, starar och även kungsfiskarna inte skall svälta :-)

Gongqing nås enklast med bil.

 

The Bund / Huangpu Park

Om det nu är så att arbetskamrater eller familjemedlemmar absolut vill fotografera sky-line vid The Bund så misströsta inte. Ta med tuben! Ute på floden ligger en hel del måsfågel, men ofta på stora avstånd. Vid mitt första besök jagade även en pilgrimsfalk idogt i måsflockarna.

 

Dongtan Wetland Park

Om man har tillgång till bil tar man sig med fördel ut på ön Chongming, nordost om Shanghai. Här finns en iordningställd våtmark och en naturskyddad udde. Jag har besökt Dongtan två gånger, men ännu inte blivit klok på hur man kan få access till naturskyddsområdet. Här sker ringmärkning och det finns utbildningslokaler. Det enda jag vet med säkerhet är att vakten i grinden inte släpper in mig, oavsett hur jag försöker. Jag ger mig inte utan fortsätter forska i saken :-)

Våtmarken är dock fin och lättillgänglig. Det har varit lite fågelfattigt i dammarna, men i höstas var det mycket tättingar i buskagen, bland annat mugimakiflugsnappare, blåvita flugsnappare, sibiriska flugsnappare och sibiriska piplärkor. Dongtan är även övervintringsområde för den hotade munktranan.

Chongming är en stor ö och det skall finnas mycket intressanta områden att spana av. Jag har fått en hopfällbar cykel i julklapp, som jag skall frakta dit vid nästa besök!!

 

Cape Nanhui

Så den mest speciella och mytomspunna lokalen till sist.

Om man tar Metro - linje 16 - ända till slutstationen kommer man till Dishui Lake. Här kliver man av och in i en spöklik omgivning. Staden är byggd (och byggs fortfarande) för upp emot 1 miljon människor. Fullt med höga bostadshus och kontorsbyggnader omgivet av flerfiliga ringvägar och en mycket stor konstgjord sjö. Det finns bara ett men…det finns inget folk! Motorvägarna är helt tomma och man kan i princip promenera i valfri fil :-) Riktigt tomt är det inte, men lång ifrån bebott. I sjön övervintrar en hel del änder. och nu i vinter har det legat en hel del praktänder i sjön!

För att komma vidare går man med fördel till taxikön (mennågon kö är det definitivt inte) och åker till Holiday Inn Express vid kusten. Det är en resa på 10 minuter och 20 RMB. Här ligger Cape Nanhui och ”The Magic Parking Lot” mitt på den s.k ”East Asian–Australasian Flyway”.

Jag har besökt Cape Nanhui ett par gånger, men avstår från att recensera utan hänvisar till all den eminenta information som finns på https://www.shanghaibirding.com. Här kan man även ta del av en intervju med Per Alström bl.a om vikten av att skydda områden såsom Cape Nanhui längs den asiatiska Stillahavskusten. Så om ni inte har spikat vart vårens vecka 22 eller höstens vecka 42 resa skall gå, så kanske vi ses vid Cape Nanhui.

 

Shanghai 2019-01-01 // Joakim