Fotoshopping

.... ATT SHOPPA FOTOPRYLAR  I SHANGHAI

 Är det billigt att köpa fotoutrustning i Shanghai, och framförallt vågar man det med tanke på alla kinesiska kopior?

Jag är ingen expert, men jag har skaffat mig lite kunskap och erfarenhet som jag gärna delar med mig av.


Om du besöker staden (och jag är säker på att samma sak gäller i exempelvis Beijing) så är det mycket lätt att hitta affärerna. De allra flesta är samlade i en och samma foto-market. I Shanghai heter denna ”marknad”


Xing Guang Photography Equipment Center.

För vägbeskrivning: http://www.smartshanghai.com/venue/4877/Xin_Guang_Photography_Equipment_CenterAffärsområdet består av tre hus och åtminstone huvudbyggnaden är i sex våningar. Varje våning är fylld med fotoaffärer. På bottenvåningen ligger lite finare butiker som säljer specifika märken såsom Nikon, Canon, Sony mm. När man rör sig uppåt i huset blir butikerna lite enklare och på våning tre (samt de intilliggande byggnaderna) är det begagnad utrustning som säljs. Våning 4-6 har tillbehör såsom stativ, ljussättningsutrustning, skrivare, inramning och fotoböcker. Man blir lätt överväldigad av alla butiker och alla utrustning. Även i enklare butiker kan proffsprylar såsom Nikon D5’or, 600- och 800mm linser stå uppradade, och då inte enstaka utan till imponerande lagervärden. När man kommer till butikerna med begagnade kameror och objektiv finns i princip allting man kan önska sig. På hyllorna kan det lätt stå ett 10 tal 70-200mm objektiv i lite olika ålder, skick och pris. Personalen på första planet talar någon form av engelska, men på de övre våningarna är det endast översättning via mobilen som gäller. Kommer man in i en butik tittar personalen oftast inte ens upp och jag tror det beror på deras osäkerhet när det gäller att förstå varandra.


OK, ni fattar! Ett eldorado med andra ord och man frågar sig självklar vad det kostar och om man vågar handla.

Om vi börjar med nya fotoprylar så är butikerna på första våningarna officiella och kan hittas som länkar på Nikon’s hemsida, så det borde vara säkert men det är några saker man skall veta:


Priser och kopior
Hur lönsamt det är att handla i Shanghai beror självfallet en hel del på växelkursen mot den svenska valutan. I skrivande stund står RMB’n i ca 1.35x svenska kronan. Jag har de senaste halvåret funnit priserna mycket bra. Dyrare kameror, objektiv och stativ kan köpas för ca 70-75% av priset i svenska butiker. Det innebär att exempelvis ett Nikon D850 kamerahus som i Sverige kostar ca 35.000SEK kan man komma hem med för ca 26.000SEK. Inte illa. En och samma produkt kan dock ha olika priset i samma butik. Varor med lågt pris är inte kopior, utan istället är priset beroende på hur varan tagits in i landet. I princip är det två huvudvarianter. Antingen har varan importerats på rätt sätt till Kina, och företaget har betalat importskatt. Denna vara är dyrare och man får garanti. Huruvida garantin är global eller inte bestämmer inte butiken, utan är olika för olika varumärken. De billigare varorna är ofta insmugglade i landet och kan därför säljas billigare. Jag har försökt köpa dyrare och få med garanti. Om det stämplade kvittot och garantisedeln verkligen gäller står dock skrivet i stjärnorna.

Jag har inte stött på kopior, och inte heller läst om personer som råkat ut för detta på mer avancerad utrustning. Köper man batterier och minneskort skulle jag dock vara lite mer vaksam. Är man erfaren och testar produkten på plats ordentligt skulle jag tro att FFF (Feel Fit & Finish) skulle avslöja en kopia direkt.


Jag är kass på att pruta. Vad jag dock gör är att gå runt och prata med många butiker och känna på om priset går att få ner. Efter en stund har man en bra bild. Ett tips kan vara att kolla nätet innan. Kinesiska hemsidor är få och på fel språk :-) Testa i stället webbutiker i Hong Kong. Dessa finns alltid även på engelska. Priserna här är jämförbara med Shanghai.


Kvalitet
Jag har inte stött på några dåliga varor. En lite varning kan vara att försäljaren alltid försöker sälja på dig det exemplar som står på display i butiken. Acceptera inget annat än en ny vara i obruten förpackning. 

Begagnat
När man går runt bland den extrema mängden begagnade varor kan man lätt tro att priserna på dessa skall vara mycket låga, men så är inte fallet. Man kan hitta billiga varor, men det skiljer sig inte så mycket från priserna på Blocket. Man kan däremot gå in i butikerna och sitta och prova en lång rad exemplar av samma produkt och välja utifrån skick och pris.

Ett sista tips är att inte handla sista dagen du är i stan. Se till att testa produkten ordentligt innan du åker hem, och det är förstås lite säkrare om du vet att du skall komma tillbaka inom en snar framtid.
Lycka till!

Shanghai 2019-06-01 // Joakim