HAVSFÅGEL

STORMFÅGEL

Fulmarus glacialis


Stormfågeln påminner om en liten och kompakt trut, men är inte alls nära besläktad med dessa. I jämförelse ser de tjurnackade och kort- och tjocknäbbade ut. Stormfågeln finns i mörk, mellanmörk och ljus fas. Den är askgrå på ovansidan, vit på undersidan och med gul näbb. Stormfåglarna häckar inte i Sverige utan ses nästan uteslutande på västkusten under höststormar. I Danmark har fåglarna dock etablerat ett fåtal kolonier på totalt ca 300 individer. Längs Norges kust har den minskat kraftigt i antal men häckar med ca 2000 par.


Vi klev av morgonflyget från Göteborg på Keflaviks flygplats. Efter en del strul lyckades vi hitta personen som skulle möta oss med hyrbilen. Skicket på hyrbilar på Island varierar inte speciellt mycket! De är alla bedrövliga och vår Suzuki Jimny var inget undantag. Man kan tro att dessa bilar som skakat över lava vägar i många år skall vara billiga, men tvärtom. Det är nästan så man drar sig för att besöka ön med tanke på hyrbilspriset. Luften på Island var magisk. Det var i slutet av juni, men bara några få plusgrader och klar hög luft. Väl inne i Reykjavik checkade vi in på vårt B&B och tog oss ner längs strandpromenaden och där var dom…På stela vingar gled stormfåglarna längs stranden och ibland upp över hustaken. Det var ju inte speciellt oväntat men en fågel som man brukar kämpa med att få se när höststormarna drar in hemma i Halland gled här i sakta gemak kring bland glassätande turister.

HAVSULA

Morus bassanus

En gigant och en skönhet. Med sin smäckra byggnad och långa vingar har den vindarna under kontroll och oavsett väder glider hon i typisk flykt över havet. Förr i tiden…dvs på åttio- och nittiotalet, bodde jag i Sörmland och havsfågel var en dröm. Det hände att vi, när stormen nalkades, körde på natten för att komma fram till Hönö eller Kullaberg i gryningen. När vi sedan på eftermiddagen körde den dryga vägen hem igen var vi mycket nöjda om vi sett en havssula.


Nu ett trettiotal år senare är situationen en annan. Längs den svenska västkusten är havssulan ett mycket frekvent inslag. Till och med i svag ostlig vind kan man se den patrullera utanför kusten. I västliga hårda vindar kan man ofta räkna in ett hundratal sulor under en morgon! Var kommer dom ifrån och varför har de letat sig hit? Havssulan häcka i kolonier med ofta flera tusen artfränder. Det finns stora kolonier på båda sidor Atlanten, men den koloni som ligger näsmast Sverige är Norska Runde. Kolonin ligger ca 70 mil härifrån fågelvägen. Men dessa fåglar tar inte fågelvägen, utan färdas över havet, så sträckan är säkert minst det dubbla. Jag vet inte varför de ökar i våra farvatten, men ändrade beteenden brukar bero på födotillgång, och så är det säkert även här. Jag gissar att tillgången på fisk runt de stora kolonierna är sämre, så fåglarna ger sig ut på längre utflykter än förr.

KLYKSTJÄRTAD STORMSVALA

Oceanodroma leucorhoa

Klykstjärtad stormsvala häckar på oåtkomliga öar, främst på Norra halvklotet i de kallare norra delarna av Atlanten och Stilla havet. Den förekommer också i mindre antal som häckfågel utanför Sydafrikas kust.Utanför häckningstid förekommer den pelagiskt över stora delar av Stilla havet och Atlanten. Den håller sig då främst på norra halvklotet men i Atlanten förekommer den så långt söderut som till Brasiliens sydkust och utmed Afrikas väst- och sydkust.
I svenska vatten är den en regelbunden men sällsynt gäst främst utmed Skånes, Hallands och Bohusläns kuster vid starka västliga vindar. Den har även observerats i inlandet, men då handlar det oftast om fynd av döda individer efter mycket kraftiga stormar. Den observeras mycket sällsynt i Östersjön.

MINDRE LIRA

Puffinus puffinus