MANDARINAND

MANDARINAND

Aix galericulata

_DSC9421-Redigera
_DSC8731-Redigera
_DSC9491-Redigera
_DSC9565
_DSC8550

Mandarinanden är en Östasiatisk fågel som häckar i Kina och Ryssland. Den smått otroliga fjäderdräkt har gjort den populär som prydnadsfågel i fågeldammar i parker och i zoologiska trädgårdar även i länder utanför dess naturliga utbredningsområde. Redan på 1700-talet tog man mandarinänder till Europa och placerade ut dem i parker och trädgårdar. Änderna har sedan spridit sig och har idag en lite, men växande, population i det fria.

Mandarinanden kallas för yuanyang (鸳鸯)på kinesiska, där yuan och yang står för hanen respektive honan i arten. I kinesisk folktro anses mandarinänderna bilda par som håller ihop livet ut, till skillnad från andra andarter, och därför har mandarinanden blivit symbol för äktenskaplig trohet.


Även i Kina finns det mycket mandarinänder i parker och självfallet även på zoo. I Shanghai finns det två större zoologiska trädgårdar och båda hyser stora bestånd med mandarinänder. Då fåglarna är i det närmaste magiska i sin färgglada fjäderdräkt begav jag mig till Shanghai Zoo för en fotosession. Bara att vara västerlänning är udda på denna plats. Många tittade, fotograferade och följde efter mig när jag vandrar runt. Eftersom jag bar på en stor kamera blev nyfikenheten från kineserna ännu större. När sedan denna Europeiska jätte med överdimensionerad kamera lade sig platt på mage på gångstigen för att fotografera änder, då bildades en ganska rejäl folksamling. Jag tror det togs fler bilder på mig den dagen än vad jag tog på mandarinänderna.