STRÖMAND

STRÖMAND

Histrionicus histrionicus


_DSC2739

Strömanden är en av de där arterna som finns med i böcker över Europas fåglar, som man stannar till vid, betraktar och önskar att man skall få se en dag. Änderna finns både i norra Asien, Nordamerika och för oss närmast på Island. Strömänderna på Island är stannfåglar och av den anledningen besöker den i princip aldrig i Sverige. Senast var i slutet av 1800-talet. Den har även påträffats ett fåtal gånger i Norge. Så om man vill njuta av dessa fåglar är det bara att sätta sig på flyget (kommer ni ihåg när man kunde göra de? Det var tider…) och fara till Island.


Jag har varit eller varit på väg till strömänderna fyra gånger. De två första var jag på Island i juni. Det är verkligen en härlig tid att besöka ön och fågellivet sjuder. Strömänderna är inte ovanliga och de häckar bland annat i den lättillgängliga Laxá, vid sjön Myvtn. Men nu är det så att hannarna lämnar häcklokalen redan i slutet av maj och samlas i små flockar längs kusten. Honor och ungfåglar är dock kvar över sommaren. Så jag har mycket bilder på honor, men endast bilder på hannarna där de ligger en bra bit ut i havet… För att råda bot på detta har jag bokat Islandresa i maj två år i rad. Första gången ställdes den in pga SAS strejk och i år pga COVID-19. Skam den som ger sig! När pandemin lagt sig packar jag väskan igen och kommer till slut få de där bilderna på strömandshannarna när de surfar i den strida strömmen i Laxá.

.....

och så gick det att resa igen! 2023 bokade jag in mig en vecka på Hotel Laxá, i princip bara för att få uppleva och fotografera strömänderna. Trots att mitten av maj inte är den solsäkraste tiden på Island (om nu en sådan finns :-) så tänkte jag inte äventyra och riskera att hannarna lämnat området. 

Det var full fart i forsen och trots snö, -10 grader, regn, sol om vartannat blev det en toppenvecka med massor av bilder! Skam den som ger sig.