VITHÖVDAD HAVSÖRN

VITHÖVDAD HAVSÖRN

Haliaeetus leucocephalus

Haliaeetus, latin för havsörn (från gammalgrekiskans haliaetos), och leucocephalus, latiniserad gammalgrekiska för "vitt huvud,"


Vithövdad havsörn, eller ”Bald Eagle”, som den heter på engelska är USA’s nationalfågel och kan nog anses vara den absolut starkaste symbolen för nationen. Den återfinns på emblem, sedlar och logotyper vart man än vänder sig. Den påträffas sparsamt över hela den nordamerikanska kontinenten från Alaska till México.

Vithövdad havsörn bildar ett s.k artpar med den europeiska havsörnen. Artparet utgörs av en vithuvad och en ljushuvad art med ungefär samma storlek och levnadssätt. Vår havsörn har en överlag ljusare brun fjäderdräkt, men även den ett huvud som kan te sig i det närmaste vitt på riktigt gamla individer. Arterna separerades troligen för upp emot 28 miljoner år sedan i Stillahavsområdet, då havsörnen spred sig västerut till Eurasien och den vithövdade spred sig österut till Nordamerika.På väg hemmåt efter ett fruset besök i reservatet Squaw Creek i Missouri flög en rödstjärtad vråk upp ur diket någon kilometer från sjön. Jag sakta in och i diket låg en nyligen påkörd vitsvanshjort. Sagt och Hjort! Jag stannade bilen, hoppades att ingen skulle se mig, och släpade ut det döda djuret på åkern och kände mig rätt nöjd med min insats. Efter att ha sovit i det dragiga motellet och på nytt körde ner mot Squaw Creek på morgonen var jag förväntansfull. Yes! Fem örnar uppehöll sig runt den döda hjorten. De flög upp när jag saktade in bilen, men efter en stund kom dom tillbaka och jag fick chansen att på nära håll studera och framförallt hinna få iväg några bilder innan jag inte vågade stå parkerade i vägrenen längre. Lastbilar och pick-uper dånade förbi min backspegel och jag var definitivt en trafikfara. Det kändes tråkigt att inte kunna stanna kvar längre, men det blev några minuter på morgonen och faktiskt även några minuters stopp innan mörkret föll.

Huvudteckning för vithövdad havsörn i olika åldrar.
Bilden är kopierad från avianreport.com - tack för lånet