KENTSK TÄRNA

KENTSK TÄRNA

Sterna sandvicensis

Artnamnet syftar på att den först beskrevs från staden Sandwich i grevskapet Kent i England


Kentsk tärna, vad är det för namn egentligen? Jo herr John Latham som vetenskapligt beskrev Kentsk tärna och namngav den använde ett ”typexemplar” som kom ifrån grevskapet Kent i England, närmare bestämt från staden Sandwich. Därav svenska namnet Kentsk tärna, det latinska namnet sandvicensis och det Engelska namnet ”Sandwich tern”.


Termen "sandwich", i betydelsen av smörgås, anses härstamma från John Montagu, 4:e earlen av Sandwich i Storbritannien. Han ska ha beställt kött stoppat mellan två bitar bröd, och sedan ska andra ha börjat beställa "samma som Sandwich". Det sägs att earlen gillade denna rätt för att den var lätt att äta samtidigt som han kunde fortsätta att spela kort.


Fågeln är relativt stor och kraftigt byggd och har ett uppträdande som skiljer sig avsevärt från silver- och fistärnornas som den ofta är granne med. Flykten är rak och när den fiskar dyker den bestämt från hög höjd. Den har ett knarrande läte som man ofta hör långt innan man ser fågeln. På en sittande kentsk tärna kan man se den svarta näbben. gula näbbspetsen och att fjädrarna bildar en tofs i nacken. Den anländer till Sverige tidigare på våren än de andra tärnorna och det är inte ovanligt att man i  ser de första individerna redan i mars.