Välkommen till min fågelvärld
Chlidonias hybrida
hybridia för att den ser ut och uppträder som en hybrid mellan sterna tärnor (ex. fisktärna) och Chlidonias (ex. svarttärna).
Skäggtärnan häckar närmast i Polen. På grund av sin storlek, svarta hjässa och näbbform liknar den fisktärnan eller silvertärnan, men den korta stjärten och mörkgrå häckningsfjäderdräkten ovan och under är karaktäristiska för träsktärnor (ex. svarttärna).
I mitten av oktober 2002 stannade jag och David till vid Eckelsudde, innan den sega hemfärden från Öland skulle ta vid. Vi spanade av viken och på en sten en bra bit från land satt en ”fisktärna” i till stor del sommardräkt. Jag tittade lite noggrannare på den och såg svarta fläckar på buken. Fågeln lyfte efter en stund och den uppträdde precis som en träsktärna. Jag samlade på mig alla karaktärer och det var absolut en skäggtärna. På lokalen fanns ett par personer till med kikare på magen. Jag ropade på dem, men efter att till en början entusiastiskt lyssnat på mig och beskådat mitt gestikulerande uttryckte de sin okunskap i ämnet och lämnade platsen. Tärnan flög runt i ca en halvtimme för att sedan försvinna västerut. Jag skrev min obligatoriska raritetsrapport….men inte då. Obsen blev underkänd. Så kan det vara. Bara bryta ihop och gå vidare :-) Det skulle ta exakt 18 år innan vi möttes igen, skäggtärnan och jag.
I oktober 2020 rapporterades om två skäggtärnor i sjön Draven strax utanför Värnamo. Jag kom till sjön i gryningen och tillsammans med ett par morgonpigga personer till hittade jag tärnorna sittandes på en flytande vassrugge på andra sidan sjön. Inte direkt fotoläge; regntungt och på säkert 1 km avstånd. Men som på beställning lyfte båda fåglarna, flög med stadig kurs rakt över sjön och valde att fiska precis framför den plats vi hade valt. Beteendet upprepades ett antal gånger, dvs till vassruggen och åter till oss. Jag fick massor av goa bilder med mig hem och 18 års väntan var över!